Därför lockas vi av fartfyllda evenemang
De flesta av oss har en eller flera konsert- eller arenaupplevelser som sparats ner i minnesbanken för evigt och som vi alltid tänker tillbaka på när det gäller höjdpunkter i livet.
I Sverige är det Ullevi i Göteborg och Globen och Friends Arena i Stockholm som är arenorna som har rymt flest besökare genom åren och som slagit flera publikrekord. När det gäller historiska konsertevenemang i Sverige är det musikern Håkan Hellström som regerar, inte bara en utan tre hela gånger. Första gången var den 7 juni 2014 då Hellström i hemstaden Göteborg slog publikrekord på Ullevi med 69 349 besökare. Andra gången var den 4 juni 2016 då Hellström, även denna gång på Ullevi, lockade 70 091 besökare och slog sitt eget rekord från två år tidigare. Tredje gången gillt ägde rum redan dagen efter - den 5 juni 2015 då Hellström slog sitt eget publikrekord två gånger på samma helg och lockade 70 144 personer till Ullevi för en minnesvärd konsertupplevelse. Hellström är därmed den okrönte kungen av artister som dragit flest besökare på en arena i hela Sverige.
Andra tongivande evenemang i landet är en av Bruce Springsteens konserter på Ullevi sommaren 2012 då han, tillsammans med legendariska E Street Band drog över 66 000 besökare. Avslutningsvis kan hårdrocksbandet Guns n’ Roses nämnas i sammanhanget då de sommaren 2018 levererade en spelning för över 64 000 besökare. Vi bör inte heller glömma Way out West, musikfestivalen som satte Göteborg på kartan på den internationella musikscenen och som bland annat hostat stora namn som Kendrick Lamar, Lana Del Rey och Robyn. Way Out West arrangerades för första gången 2007 och är ett årligt arrangemang som kombinerar uppträdanden på tre större scener i Slottsskogen med konserter på scener runtom i Göteborg. Förutom musik bjuder festivalen på tal, vegetarisk mat och andra event som kretsar kring miljövänlighet och hållbarhet. Fördelen med WOW jämfört med andra historiska festivaler i Sveriges som Storyran och Hultsfred är att den tar plats i stadsmiljö vilket öppnar upp för en annan sorts stämning - och större publik. I den här artikeln tar vi reda på vad det egentligen är som lockar när vi deltar i evenemang som sådana vi just nämnt.
Därför älskar vi konserter
Forskning pekar på att vi människor känner större tillfredsställelse när vi spenderar våra pengar på upplevelser såsom en konsert, ett idrottsevenemang eller en pjäs än när vi lägger pengarna på en materiell ägodel. En livekonsert kan exempelvis minska våra stressnivåer genom sänka kortisolnivåer. När musiken börjar spela blir vi dessutom förväntningsfulla och hjärnan frigör må-bra-hormonet endorfin som i princip verkar som kroppens eget motgift mot smärta. Lägger du till skuttande, dansande och att sjunga med i låttexter har du utöver det ovanstående även fått en rejäl boost för konditionen som kan jämföras med en halvtimme på löpbandet. Tyvärr äger konserter och festivaler vanligtvis bara rum under begränsade delar av året vilket innebär att du förmodligen måste börja se dig om efter andra aktiviteter som kan ge dig en endorfin-rush under resten av året. Man kan exempelvis uppnå samma rysningar som man får från en stor konsert genom andra aktiviteter som Treasure Fair Slot, som till stor del tar efter samma spänning som en känner i en nöjespark, klättring eller forsränning.
Social samvaro med andra
Delad glädje är som bekant dubbel glädje - vår glädje sägs med andra ord multiplicera när vi får dela den med andra. Kanske är det också en stor anledning till att vi njuter mer av en konsertupplevelse än när vi lyssnar på exakt samma musik i hörlurarna eller ensamma hemma. Folkhälsomyndigheten pekar på att ett rikt socialt liv är en av grundbultarna för psykiskt och fysiskt välbefinnande. En konsert är en gemensam upplevelse. Även om du går själv är du omgiven av hundratals, eller till och med tusentals personer som älskar artisten eller bandet som står på scen lika mycket som du. Detta ger upphov till en känsla av samhörighet och välbefinnande som gör att vi kan relatera till andra på ett ordlöst sätt genom musiken. Troligen betyder även låttexterna eller musiken i sig något för dig på ett personligt plan och framkallar minnen eller inre bilder av upplevelser du varit med om. Varje gång du efter konserten lyssnar på samma låtar är det troligt att du därmed förnimmer något av samma känsla som du hade just där och då vilket innebär att upplevelsen varar i flera år efter att strålkastarna på scenen släckts ner.
Förväntningarna innan
Det är inte bara konserten i sig som ger upphov till glädje och spänning. Inte sällan innebär tiden från biljettköp till avfärd mot konserten en helt egen uppsättning av förväntningar. Tanken på att en artist som du kanske älskat i åratal kommer till din stad eller en stad nära dig är kittlande. Säkerligen plöjer du olika medier dagligen för att få reda på de senaste nyheterna om eventuella datum och när biljetter till konserten släpps. Planeringsprocessen där du, kanske tillsammans med vänner, bestämmer er för att gå och börjar kika efter högt eftertraktade biljetter till ett OK pris är även det en adrenalinfylld upplevelse. När konsertdagen väl är här har du troligen laddat upp med att lyssna på din favoritartist flera veckor i sträck, kanske köpt en speciell outfit för konserten och så vidare. Konsertupplevelsen blir på så vis inte en koncentrerad engångsupplevelse utan snarare en i raden av olika moment knutna till din favoritartist som du minns för evigt.