Balsta musikslott: Ett luftslott - fast på riktigt

 


Balsta musikslott, av ungdomar, för ungdomar.


Gitarristen i Kent menar att det är en unik plats på jorden.


Det blev hans och är många andras hem.


Musikslottet en av de största verksamheterna i sitt slag.


 


Under slutet av 70-talet sökte ungdomar i den lokala musikrörelsen någonstans att hålla till. Eskilstuna kommun upplät Balsta sjukhem åt lokala musikgrupper, ”eftersom det ändå stod tomt”.  Verksamheten hade flyttats och sjukhemmet successivt avvecklats. Man fick först tre månader på prov men Balsta har nu tack vare dessa ungdomar funnits i mer än 25 år.


 


Mångfald


Den stora byggnaden fick så småningom namnet Balsta Musikslott, det första och största i sitt slag i landet. Sedan dess har den musikaliska verksamheten och mångfalden utvecklats.


 


– Balsta för mig är beviset på att samhällen som satsar på sina ungdomar


tror på framtiden, säger Bosse Lundkvist, föreståndare på Balsta.


– ungdomars idéer är värda att ta på allvar.


 


Idealisk plats


Balsta Musikslott drivs av Eskilstuna kommun tillsammans med fyra studieförbund och har stor betydelse för musiklivet i stort. Studieförbunden har var och en sin ekonomi och kommunen tjänar inga pengar på Balsta,


 


– Eskilstuna Kultur där jag jobbar samordnar verksamheten, vi driver också café och reception. Säger Bosse.


 


Med sitt avskilda läge kan Balsta vara en idealisk plats för denna typ av verksamhet.


Många som kommer till Balsta frågar om popbandet Kent. De repade på här, dock under ett annat namn. Hagnesta Hill som en av deras skivor heter är ett bostadsområde bredvid Balsta. Nu håller en av de största progressiva hårdrocksgrupperna till här, Pain of Salvation, kända lokalt och internationellt.


 


Fredrik, keyboardisten i Pain of Salvation tar med mig till Balsta och svarar på min fråga om vad Balsta betyder för honom:


 


– Balsta är unikt och står för en otrolig frihet. Man kan komma och gå i stort sett hur man vill, man har en egen replokal och man är alltid välkommen.


 


Utrustade replokaler


Innanför dörren leder en trappa upp till en våning med café och mer allmänt utrymme med soffor och biljardbord. De återstående våningarna innehåller replokaler av olika storlekar. Och i botten av byggnaden ligger Busterscenen som stod färdig 2002 och är platsen för spelningarna. Det finns även replokaler med full utrustning för dem som inte har egna instrument. Man får känslan av ett gammalt sjukhus trots att det nu var länge sedan Balsta förvandlades till ett kulturens näste.


 


 


Bred verksamhet


Varje vinter arrangerar man ”Rock för de hemlösa” som är en insamlingskonsert med olika band för de hemlösa i staden.


Man arrangerar även Balstafestivalen som är en festival med många lokala band och även en del större mer etablerade. Festivalen äger rum på tre scener i och utanför Balsta.


 


Organisationen syns och hörs, och finns där för unga som äldre. Syns och hörs gör man även utomlands där flera vänorter till Eskilstuna vill ha ett samarbete med verksamheten. En grundtanke i verksamheten är att  Balsta ska vara en mötesplats där människor kan växa och utvecklas.


 


– När människan slutar att tro på möjligheten att förändra sin situation blir vi lätta byten för främlingsfientlighet, säger Bosse


.                      


Slottsspöken


Bosse svarar även på min fråga om det finns några rykten om att det spökar på Balsta.


 


– Vem vet? Sena höstkvällar händer det ofta konstiga saker i huset som är svåra att förklara. Vi har haft spökkunniga här och de påstår att det är flera som går igen i huset.


 


Och nog kan jag förstå ryktena, det ligger en kuslig stämning över Balsta när lyset i korridorerna släckts.


 


 


 

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas