4 man på scen, 9 man på golvet.

I torsdags besökte jag Debaser i Malmö för första gången.
Amerikanska garagerockarna Black Lips spelade med det brittiska Action Beat som förband.
Inte nog med att jag aldrig varit på Debaser så hade jag knappt hört Black Lips innan.
På Debasers hemsida kunde man läsa "Sist bandet spelade i Sverige var det på utsålda klubbar och responsen var otrolig." men stämningen var ganska dov och folk var antingen torsdagströtta eller inte så sugna. Vissa hängde antagligen Debaser denna kväll just på grund av namnet på klubben.


Ljudnivån var låg och folk satt nersjunkna i fåtöljer och soffor längs kanterna.
Det var folk av olika sorter, vissa var otroligt medvetna om sin popstatus medan vissa antagligen inte hade någon status att tänka på.


På Debasers baksida fanns det stolar och några soffor för den röksugne och där ute kunde man finna delar av brittiska Action Beat som satt och pratade med svenska Black Lips-fans.


När det började närma sig öppnades skjutväggen och framför scenen låg det en hög instrument. Action Beat gjorde sig redo och spelade alltså på golvet Framför scenen.
Bandet består av (enligt myspace.com) 5 killar men på golvet var det hela 9 personer om jag inte räknade fel.
3 av dessa var trummisar. Jag måste säga att även om just deras musikstil (noise) är något som faller mig i smaken var det underhållande att se på. Den korta tjejen som spelade gitarr skuttade omkring som en studsboll på golvet och övriga medlemmar brottades med deras stränginstrument som om de vore besatta.
Action Beat var intensiva. Inget onödigt(?) mellansnack och jag tror inte det presenterade en enda låt. Speltid kan nog vara ca 15 minuter. Det avslutade (och startade) spelningen med att fråga om någon kunde husera dom över natten. Sex kunde ges om så krävdes.


Nu var de strax dags för Black Lips. 10 minuter gick, jag är taggad. 20 minuter gick, jag är taggad men tänker ”nu kommer de snart”. Efter 30 minuter tänkte jag ”nu är det bäst jag sätter mig lite, sätter jag mig så kommer de ut just därför.
Det gamla knepet funkade inte. Det tog hela 60 minuter innan Black Lips kom upp på scen. Folk verkade ha tröttnat en del men merparten av Debasers besökare lyckades ta sig fram till scenen.


När de var på plats och spelade gjorde de inte så mycket att det tog så lång tid mellan förband och huvudattraktionen. Black Lips är bra. Riktigt bra.
Jared (Bas) studsar lite smått under hela konserten där han står mitt på scen samtidigt som Cole Alexander (gitarr) är lite mer kaotisk av sig och rullar runt lite då och då.
En viss skara av publiken känner igen alla låtar till skillnad från mig och dansar hej vilt och visar verkligen att de gillar bandet från Atlanta, Georgia.
Av de få låtar jag känner igen så spelas låten ”O Katrina” vilket verkar vara klassiker redan och låten ”Cold Hands” (båda från deras senaste skiva) verkar vara en höjdare bland publiken den med.
Black Lips är garanterat ett band jag kommer försöka se igen. Om inte annat ska jag beställa minst en skiva när pengarna rullar in.


På grund av havererad dataskärm kommer bilderna upp om några dagar.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas